...hur skulle jag vara och beskrivas då? Frågan dyker upp i mitt huvud nu när jag plöjer genom den ena ungdomsboken efter den andra- där en och annan förälder skymtar i bakgrunden.
 
Ännu intressantare, hur skulle jag VILJA vara, om jag inte är nöjd med hur jag tror att jag skulle beskrivas? Och kan jag komma närmare den "målbilden"? 
 
 
 
 
Det händer nu, skriven av Sofia Nordin.
 
Boken skildrar en kärlekshistoria mellan två unga tjejer, Stella och Sigrid, på ett väldigt fint sätt. Kärlek är underbart men kärlek är också svårt. Och det blir inte ofta inte lättare när målet för ens känslor är av samma kön. Det kan bli komplikationer både för en själv och omgivningen, vilket också skildras i boken. Dessutom ges på ett finurligt sätt en historisk tillbakablick där man får ta del av hur mycket svårare det var att vara homosexuell i Sverige förr. För inte alls så länge sedan. 
 
Boken är riktigt bra, och tar upp  ett viktigt ämne. Jag förstår att den var en av 2010 års augustnomineringar!
 
Jag rekommenderar den till alla ungdomar, alla föräldrar och alla andra vuxna... 


 
Dagens skräckis, skriven av Susanna Alakoski.
 
Boken handlar om Tiia som får följa med sin kompis Peggi till fjällen för att fjällvandra.
 
Jag vill ju själv börja fjällvandra så boken ger ju en bra introduktion (i skönlitterär form) till detta, även till mig som är vuxen nybörjare. Boken tar även upp faror i fjällen och det är ju på sin plats. Man ska verkligen ha respekt för naturen. I vissa delar blir det dock lite väl mycket av det farliga och boken gör mig både intresserad av och lite skraj för att fjällvandra någon längre vandring. 
 
Jag gillar ändå boken och jag tycker att det är riktigt roligt att hitta en barn/ungdomsbok som har fjällvandring som tema! Jag vill gärna läsa fler barn/ungdomsböcker med "outdoor-profil"! 
 
Har du några tips?