Om jag var en förälder i en ungdomsbok...

...hur skulle jag vara och beskrivas då? Frågan dyker upp i mitt huvud nu när jag plöjer genom den ena ungdomsboken efter den andra- där en och annan förälder skymtar i bakgrunden.
 
Ännu intressantare, hur skulle jag VILJA vara, om jag inte är nöjd med hur jag tror att jag skulle beskrivas? Och kan jag komma närmare den "målbilden"? 
 
 
 
 

Boktips: Det händer nu

Det händer nu, skriven av Sofia Nordin.
 
Boken skildrar en kärlekshistoria mellan två unga tjejer, Stella och Sigrid, på ett väldigt fint sätt. Kärlek är underbart men kärlek är också svårt. Och det blir inte ofta inte lättare när målet för ens känslor är av samma kön. Det kan bli komplikationer både för en själv och omgivningen, vilket också skildras i boken. Dessutom ges på ett finurligt sätt en historisk tillbakablick där man får ta del av hur mycket svårare det var att vara homosexuell i Sverige förr. För inte alls så länge sedan. 
 
Boken är riktigt bra, och tar upp  ett viktigt ämne. Jag förstår att den var en av 2010 års augustnomineringar!
 
Jag rekommenderar den till alla ungdomar, alla föräldrar och alla andra vuxna... 


 

Boktips: Dagens skräckis

Dagens skräckis, skriven av Susanna Alakoski.
 
Boken handlar om Tiia som får följa med sin kompis Peggi till fjällen för att fjällvandra.
 
Jag vill ju själv börja fjällvandra så boken ger ju en bra introduktion (i skönlitterär form) till detta, även till mig som är vuxen nybörjare. Boken tar även upp faror i fjällen och det är ju på sin plats. Man ska verkligen ha respekt för naturen. I vissa delar blir det dock lite väl mycket av det farliga och boken gör mig både intresserad av och lite skraj för att fjällvandra någon längre vandring. 
 
Jag gillar ändå boken och jag tycker att det är riktigt roligt att hitta en barn/ungdomsbok som har fjällvandring som tema! Jag vill gärna läsa fler barn/ungdomsböcker med "outdoor-profil"! 
 
Har du några tips?
 
 
 

Boktips: Hon & Han

Hon & Han, av Katarina Bredow, är del två i en serie med tre böcker. Man kan dock läsa böckerna fristående från varandra. Jag skulle egentligen läsa första boken, Du & Jag, som är en av de få böcker sonen sträckläste som 12-åring. Jag råkade dock ta fel bok i bokhyllan men denna är också bra. Boken handlar om Alice som går på femman. Hon drömmer, som många andra i den åldern, om att vara en av de "coola", och om att bli ihop med en kille. Allt går dock inte som planerat när drömmarna börjar uppfyllas.
 
Boken tar upp riktigt viktiga saker som är synnerligen aktuella när man går i mellanstadiet-  och som fortfarande kan vara väldigt aktuella när man börjat högstadiet.
 
Som vuxen och förälder berörs jag även av Alices ensamhet. Utsatthet. Att hon går och bär på så mycket alldeles själv. Fast det finns vuxna hon skulle kunna prata med. Vuxna är inte alltid så "dumma i huvudet" som man kan tro när man är tonåring, eller på väg att bli det...
 
 
 

Att ta refuseringar som en uppmaning att fortsätta skriva...

...är rubriken på en artikel i DN där tre förlag ger "skriv-tips". Ja att bli refuserad verkar verkligen ingå i "vägen till författarskapet". Hemma nämnner vi ofta J.K Rowling och Harry Potter som ett exempel eftersom Harry Potter är 13-åriga Matildas stora favorit. Undrar hur det kändes för de förlag som missade chansen att ge ut Harry Potter sedan när böckerna och filmerna gjorde succe...!?

Boktips: Lite ihop

Lite ihop, skriven av Johanna Lindbäck.
 
Boken är enligt mig en riktig bladvändare.
 
Nu är ju jag 43 år och därmed "något" äldre än den tilltänkte målgruppen som torde vara mellanstadie-högstadieålder. Även 13-åriga dottern har dock läst den och ger tummen upp.
 
Boken skildrar vanlig vardaglig "skolbänksrealism". Sånt som jag gillar att läsa. Vardag, relationer och känslor. Sånt som vi alla lever med. Jag tror att många kan känna igen sig i varianter av saker som händer i boken.
 
Bokens börjar med att huvudpersonen Majken plötsligt inte längre är intressant för kompisen Tessan. Tessan har nämligen börjat intressera sig för killar men det har inte Majken. Ännu. Tessan söker sig till andra kompisar och när en ny kille, Ivan, börjar på skolan får Majken en idé om hur hon ska bli intressant för Tessan igen...
 
 
 
Visa fler inlägg