Om föräldrar som helst läser sina egna barnboksböcker

I DN kunde man nyligen läsa att föräldrar ofta väljer och vill läsa "sin egen barndoms böcker" för sina små telningar. Som kanske inte alls uppskattar Alfons lika mycket som man själv gjorde- och uppenbart fortfarande gör. Ens egna nostalgiska skimmer följer liksom inte med till barnets upplevelse.
 
Det påminner lite om Kalle Anka på julafton. Själv vill man, som förälder eller vuxen, se Kalle på TV på julafton för det "hör ju till". För den som är uppvuxen i en tid då det var tecknat på TV ca en timme om året. På julafton. Medan nutidens barn kan se TV och tecknat ca dygnet runt, året om. Just Kalle Anka på julafton kanske därför inte är så intressant. Särskilt inte som det är repris på förra årets program. Och förrförra... 
 
Den intressanta frågan i DN-texten är:
Hur ska vi få barn att fortsätta läsa om vi inte lyfter fram deras böcker? Vi älskar läsning som koncept, men inte författarna – om vi inte läste dem som barn.
 
Barnböcker kontasteras vara förbluffande osynliga i media.
 
Om man inte vet vilka böcker man ska leta efter kanske man ännu lättare letar efter de man själv tyckte var bra. Tycker är bra.