Om genus, barnkläder och böckerna Konrads klänning och Konrad lussar

Genusfrågor i barnlitteratur har blivit ett av mina specialintressen, både när jag läser och skriver. Jag är ivrigt påhejad av 13-åriga dottern som är väldigt engagerad i genusfrågor. 
 
Om Konrads klänning säger hon "Fett gullig. Bra att barn får lära sig att killar också kan ha klänning. Men rätt så vågat att skriva en sån bok. Man kan ju få hat. Men den behövs och är fett bra!"
 
Jag håller med. Den behövs och är fett bra. Och det är galet att det är så mycket mer laddat med en kille i "tjejkläder" än en tjej i "killkläder". För det skulle inte vara lika laddat med en tjej som tomtenisse, eller stjärngosse, eller Spindelmannen. Är "tjejalternativet" så mycket sämre? Och ska man behöva riskera att få hat riktat mot sig för att man tycker att kvinnor och män, pojkar och flickor, är lika mycket värda? 
 
 
 
Just det här med barnkläder och kön har jag reflekterat en hel del kring genom åren (och skrivit om bl.a här och här) tack vare mina 13-åriga tvillingar. Han har gillat färgglada kläder. Hon har gillat tuffa figurer som Spindelmannen. De har inte alls "passat in" i klädaffärernas mallar där killar ska vilja ha färglösa kläder med tuffa tryck medan tjejer ska vilja ha färg, glitter och söta tryck. De har inte heller alltid passat i den barnklädesmall som säger att killars kläder ska vara flera centimeter bredare och rymligare än tjejkläder i samma storlek. Detta även till ganska små barn. Ska alltså killar ha lekvänliga kläder och tjejer mest stå och se söta ut? 
 
Och apropå Konrad lussar  så minns jag sonens avundsjuka på dotterns luciakrona. Och glädjen när HAN fick den. Hon ville dessutom inte ha den...
 
 
 
Jag ser fram emot att få användning för mitt specialintresse i böcker jag själv skriver...
 
Sedan är ju en intressant fråga HUR man skriver kring dessa saker.
Hur mycket man ska nämna/hinta om att normerna finns och påverkar och kan göra det svårt att bryta dem- men att det GÅR?
Hur mycket man ska problematisera eller inte problematisera? 
Hur mycket ska man beskriva ett "önskeläge"?