Veckans bokbloggsfråga: Julen

 
På vilket sätt uppmärksammar du julen i din blogg? Julpyntar du bloggen? Bloggar du om julböcker och julklappstips? Eller kanske fixar du en egen bloggadventskalender? Och som bonusfråga: Vilka är dina allra bästa julböcker? 
 
Jag är lite "jultrött" och kommer inte att julpynta bloggen eller skriva särskilt mycket om julen. Jag tycker att julen numera präglas för mycket av hysterisk konsumtion, vilket jag bloggat en del om på min andra blogg,  aktivadagar.com. Jag kommer att lyssna på Fredrik Lindströms vinterprat en gång till, nicka och hålla med och sända varma tankar till världen, klimatet och framtiden. 
 
Två av mina bästa julböcker är samlingarna
I dem finns flera barnboksfavoriter samlade.
 
 
2

Mailboxen

När jag började skriva fattade jag inte vilken central roll mail-boxen skulle få i skrivandet. 
Eller inte i själva skrivandet.
Men i väntan på refuseringar.
Eller ett positivt besked.
Varje gång man kollar mailen scannar man snabbt igenom flödet efter Ett Viktigt Mail Från Ett Bokförlag.
Och man kan få vänta länge. Två månader är en vanlig väntetid.
 
Jag har ju hunnit få några negativa besked efter det positiva.
Men så i torsdags när jag var helt oförberedd och hade glömt slå på "scannern" så föll min blick på ordet "underbart". Och meningen "Helt underbart tycker jag". Vem skriver sånt i mail till mig? 
 
Overklighetskänslan när man upptäcker att mailet kommer från ett bokförlag och handlar om ett manus man skrivit....
 
 
 

Barnböcker om barn med diagnoser...

...är fortfarande en bristvara tycker jag. Det är sällan personer med diagnoser eller funktionsnedsättningar syns eller nämns i barnböckerna. Jag saknar både böcker där diagnosen är ett huvudtema och böcker där diagnosen syns "i bakgrunden", t.ex i form av en rullstol. Neuropsykiatriska diagnoser har fått
lite mer plats i litteraturen men många andra diagnoser verkar fortfarande helt osynliga. 

Och på de två bibliotek jag brukar besöka står de få böckerna de har om barn med funktionshinder på en undanskymd hylla där man knappt kan hitta dem om man inte verkligen letar. Dessa böcker borde väl stå bland de andra barnböckerna!? Så alla barn kan hitta dem och läsa dem! Ett av problemen för många med funktionsnedsättningar är ju andras okunskap...