Rolig läsutmaning till lärare och elever!

Häromdagen fick jag höra om ett roligt sätt att inspirera barn till att läsa mer!
 
Klass 3A i Högåsskolan i Knivsta har fått en utmaning av sin lärare Marie Norrbin: Om eleverna (tillsammans) läser  500 böcker under vårterminen ska hon färga håret blått till skolavslutningen. Jag ser med spänning fram emot att följa hur det går, och jag hoppas på att få se (och sprida?) en bild på henne med blått hår i början på juni! Eleverna är nu uppe i 354 böcker så chansen är stor!
 
Jag skickar nu denna utmaning vidare! 
Det kanske finns fler lärare som vill utmana sina elever, eller elever som vill utmana sina lärare!? Det skulle vara väldigt roligt att få se fler lärare med blått hår på skolavslutningar runt om i landet! 
 
(Jag återkommer framöver med lite boktips från klassen! Heja er!!!)

 

Mer rapport från skrivkurshelgen i Vimmerby...

...blir det inte från mig denna gång. Jag är, för ovanlighetens skull, TRÖTT.  Det har varit mycket på gång med att avsluta vintercampingsäsongen samt skriva, redigera och marknadsföra texter och böcker i olika stadier. Dessutom har vi i familjen kastat upp "en massa bollar" i luften och nu väntar vi på att se hur de ska landa. 
 
MEN, apropå kursen "Att skriva barnlitteratur", vi hade besök av flera tidigare kursdeltagare. Bland annat var en av Sveriges största bokbloggare, Boktjuven, där. Du kan läsa hennes inlägg från helgen här och här. Och fler inlägg blir det. Min inspiratör Ann-Charlotte Ekensten var också där och för första gången fick vi se varandra "live" efter att ha följt varandra på nätet ett tag. Det var ju när jag läste om hennes skrivande och böcker som jag bestämde mig för att själv ta tag i drömmen om att skriva en bok. Eller fler. Ann-Charlotte har skrivit många bra böcker, både barnböcker och lättlästa vuxenböcker.
 
Astrid Lindgrens Näs
 
 

Vad ska man skriva när man signerar då?

När jag började skriva på en bok var den stora frågan "Går det att få den utgiven?".
 
Nu vet jag att det gick- och därmed uppstod en massa nya frågor. Jag är glad att jag hittat Debutantbloggen, där flera debutanter bloggar om hur det är att vara debutant. Jag ler ofta igenkännande när jag läser deras inlägg, och tänker "words"! De skriver exakt det jag tänker och känner! Eller nästan exakt!
 
Som detta inlägg om att signera
En del läsare vet ju vad de vill att man skriver, men de flesta säger "men skriv nåt bara". 
Jo men tjena, det är inte så bara!
 
Jag har i alla fall landat i nån sorts standard för första boken, "med hopp om intressant läsning". 
Men det är tveksamt hur den frasen funkar på t.ex. en kommande bilderbok...
Läsande MTM, läsa

Därför är det bra att läsa högt. Och hur mycket gör man det t.ex. på gruppbostäder och daglig verksamhet?

Intressant inslag om högläsningens positiva effekter och funktioner  i Skaraborgs tidning! Klicka så får du se en liten intervju!

"Högläsning är något alla mår bra av, inte bara barn, säger Catharina Kåberg på Myndigheten för tillgängliga medier som var på Skaraborgsbesök när det ordnas en inspirationsdag kring högläsning. På lördag är det Världsbokdagen, som påminner om rättigheten att få skriva och läsa böcker. Men det är inte alla förunnat att läsa. Brist på kunskap, funktionsnedsättningar eller sjukdomar kan sätta stopp. 

Lösningen kan vara högläsning."

En del behöver ju få böcker läste för sig för att de inte kan läsa, men att läsa högt kan även innebära fin tid tillsammans och intressanta samtal kan uppstå utifrån det man läser. Även om man KAN läsa. Dessutom kan ju en text "lyfta" och bli något mer när man läser den högt. ´
 
Jag är nyfiken på hur mycket man läser böcker på t.ex. gruppbostäder och daglig verksamhet. Nu kommer det ju dessutom fler och fler bra lättlästa böcker!

Från höskullen till scenen på Astrid Lindgrens Näs

Skrivkursens tredje sammankomst på Astrid Lindgrens barndomshem Näs i Vimmerby. Vi får bland annat möjlighet att ställa oss på scen och läsa upp något vi skrivit för våra kurskompisar och besökare som tidigare gått kursen.
 
Och där står jag med min debutbok #tillsammans #utanför och läser inledningen. Texten som jag för lite mer än ett halvår sedan satt och läste ute på höskullen, på mitt livs första textrepsons, medan vi hörde Astrid prata på våningen under (inspelat på band, som del i en utställning).
 
Det känns overkligt, men det är verkligt. 
 
 
Bilder från höskullen i höstas, jag minns att jag tänkte
"Är det nu jag tar de första stegen mot författarlivet".
Nu, med fem antagna böcker och nån "kanske antagen" kan jag säga ja.
Ja, det var då det började.
 
 
 
 

Boktips: Natthimmel

I helgen läste jag "Natthimmel", skriven av Sofia Nordin. En stark bok om Tilda som växer upp i en familj där alla tiger bakom stängda dörrar och håller sina problem för sig själva.
 
 
Tilda tänker "på hur obegripligt det är ibland när folk skaffar kompisar, hur man står där och undrar vad man missat. Hur kommer det sig att alla andra verkar känna varandra redan? Men så ibland har det bara hänt utan att man ens försökt. Plötsligt har man vågat något som man inte trodde att man kunde, och man dog inte"
 
Tildas vän Adina har flyttat och Tilda försöker förhålla sig till "det sociala spelet" som alla spelar. Man ska säga vissa saker, inte säga vissa saker, göra vissa saker, inte göra vissa saker. Och veta när det är läge för vad. Tilda är rädd för en massa saker, bland annat för att inte göra rätt. Men så blir hon vän med Jesper som är utåtriktad och håller på med lajv. Och saker börjar falla på plats.
 
Några rader jag berörs extra mycket av i boken är när Tilda, Jeser och Jespers föräldrar pratar om hur jobbigt det kan vara att vara i högstadieåldern och kämpa för att passa in och duga: 
 
 
Ofta är vi ju så rädda för att andra ska få syn på vissa saker hos själva. Men det kanske inte behöver var nån katastrof att de får syn på det? Och andra kanske kämpar med samma saker? De saker man själv tror att man är så förtvivlat ensam om?

Pluspoäng även för att boken lyfter frågan "Måste alla jämnt vara så sociala, och gilla att vara det?"
 
Denna bok hamnar helt klart på listan över mina favorit-ungdomsböcker!
Mina böcker, Skrivande Idus, Idus förlag

Vara med på P4 Dalarna och prata om debutboken

I fredags när jag stod i liftkön i Kläppen så ringde min telefon. Det var P4 Dalarna som undrade om jag ville vara med och prata om min debutbok #tillsammans #utanför. Det kändes inte som läge att säga "Nej det vågar jag inte" så jag svarade ja. Och idag var jag där och snackade. 
 
Här kan du lyssna på klippet i Eftermiddag i P4 Dalarna 4 april, inslaget om min bok börjar med ett "intro" ca 33 minuter in i programmet och jag pratar ca 39 minuter in i programmet.
 
Det är ju lätt att vara självkritisk och älta vad man sagt och inte sagt, och hur man sagt det. Mina 13-åringar gör dock tummen upp och då tänker jag att jag får vara nöjd och tänka att det är tillräckligt bra :)
 


Visa fler inlägg