Boktips: Natthimmel

I helgen läste jag "Natthimmel", skriven av Sofia Nordin. En stark bok om Tilda som växer upp i en familj där alla tiger bakom stängda dörrar och håller sina problem för sig själva.
 
 
Tilda tänker "på hur obegripligt det är ibland när folk skaffar kompisar, hur man står där och undrar vad man missat. Hur kommer det sig att alla andra verkar känna varandra redan? Men så ibland har det bara hänt utan att man ens försökt. Plötsligt har man vågat något som man inte trodde att man kunde, och man dog inte"
 
Tildas vän Adina har flyttat och Tilda försöker förhålla sig till "det sociala spelet" som alla spelar. Man ska säga vissa saker, inte säga vissa saker, göra vissa saker, inte göra vissa saker. Och veta när det är läge för vad. Tilda är rädd för en massa saker, bland annat för att inte göra rätt. Men så blir hon vän med Jesper som är utåtriktad och håller på med lajv. Och saker börjar falla på plats.
 
Några rader jag berörs extra mycket av i boken är när Tilda, Jeser och Jespers föräldrar pratar om hur jobbigt det kan vara att vara i högstadieåldern och kämpa för att passa in och duga: 
 
 
Ofta är vi ju så rädda för att andra ska få syn på vissa saker hos själva. Men det kanske inte behöver var nån katastrof att de får syn på det? Och andra kanske kämpar med samma saker? De saker man själv tror att man är så förtvivlat ensam om?

Pluspoäng även för att boken lyfter frågan "Måste alla jämnt vara så sociala, och gilla att vara det?"
 
Denna bok hamnar helt klart på listan över mina favorit-ungdomsböcker!