Jihooo och hjälp! Snart kommer vem som helst att kunna LÄSA min första bok!

Det som verkar bli min debutbok håller på att ta form på riktigt! Det känns helt overkligt att diskutera pärm och baksidestext, och rätta till de sista små felen. Och SE hur boken kommer att se ut! Sida för sida! Jag blir helt hög på känslan! För att i nästa stund drabbas av panik när jag tänker på att vem som helst kommer att kunna LÄSA den och ha ÅSIKTER om den. Gulp. Det tänkte man ju inte riktigt på när man började skriva, haha.... Att man skulle bli antagen och LÄST... 
 
Jag ska snart berätta mer men kan redan nu säga att det är en bok jag önskar att alla mellan ca 9 och 14 år ska läsa. Särskilt tjejer. Och deras föräldrar. Och alla som jobbar med ungdomar. 

Boktips: Saskia, en tjej som mig

Jag saknar ju barnböcker om funktionsnedsättningar som CP. Jag har kanske tänkt extra mycket på bristen på såna böcker eftersom jag själv arbetar med personer med olika funktionsnedsättningar. När det gäller CP är jag dessutom irriterad på att så många fortfarande tror att CP är något man ÄR. Det är ju något man HAR, och något helt annat än vad som åsyftas när barn skriker "CP" efter varandra på skolgårdarna. 
 
Jag har själv börjat skriva på en barnbok med CP som ingrediens men än så länge känns den för pedagogisk och "pekpinneaktig". Så den ligger och väntar på idéer som kan lyfta den.
 
När jag har letat har jag hittat ungefär noll barn- och ungdomsböcker med en huvudperson som har en CP-skada. Tills nu!
 
För nu har Idus förlag gett ut boken Saskia, en tjej som mig
Om boken:
 
Kan man försvinna? Så att man nästan inte syns?

Saskia gillar att gå i skolan. Men när Moa börjar i klassen förändras allt.
De andra tjejerna vill bara vara med Moa.
Och de börjar bli elaka mot Saskia för att hon inte är som alla andra.
Saskia känner sig mer och mer utanför. Det är som om hon nästan inte finns längre ...
Tur att kompisen Linda är kvar i alla fall. Och farfar förstås.
 
Läsvärd! Viktig! Bra! 

 
 
 

Boktips: Det är något som inte stämmer

Just nu läser jag ju mest barn- och ungdomslitteratur eftersom jag pluggar det. Men igår sträckläste jag Martina Haags Det är något som inte stämmer. En bra, välskriven och hemsk bok om hur det kan vara att drabbas av det som "bara händer andra". Att ens partner hittar någon annan och vill skilja sig.
 
Man hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Men man har ingen aning.
 
Skildringen av hur detta drabbar huvudpersonen är stark, inte minst beskrivningen av hur hon räknar ner tiden. Överlever en kvart i taget. Tills hoppet om att livet kommer att kunna fortgå landar i henne, och på fjällstationen där hon vikarierar som stugvakt.
 
En läsvärd bok som är svår att inte sträckläsa.
 
 
 
 

Med tröjan bak och fram

Läste att Queen of Kammebornia gått med tröjan bak och fram och erinrade mig att jag själv gjort det två gånger på senare tid. På jobbet. Jag har en grå stickad tröja med en stor ficka fram på magen. Ibland stoppar jag in händerna i den där fickan. Men ibland är fickan inte där. För då är den på ryggen istället. Som när vi hade arbetsplatsträff för ett tag sedan. Jag försökte smyga mig ut sist av alla, lite diskret, för att kunna smita in på mitt rum och vända på tröjan. Men det lyckades inte så bra. En annan dag satt jag på ett annat möte och famlade efter min ficka.
 
Men man kanske får vara lite disträ som författare? Man kanske har viktigare saker att tänka på än att vända tröjan rätt...?
 
Läste förresten om en författare som skulle åka nånstans med sin bil. När hon kom fram frågade de hon kom till om det var snö hemma hos henne. Det visste hon inte. Men det visade sig att hon hade sopat bort en massa snö från sin bil innan hon åkte- men det märkte hon inte eftersom hon var helt inne i tankar på en bok hon höll på att skriva...

Boktips: Djupa ro

I lördags sträckläste jag Lisa Bjärbos bok "Djupa ro" i husvagnen, efter en dag i skidbacken. (En av alla bra saker med att vintercampa är att det blir mycket tid till att läsa på kvällarna...)
 

Fyra ungdomars vanliga vardagliga liv förändras när de får reda på att deras vän Jonathan är död. Någon kommer alltid att fattas dem. Hur ska de hantera det? Går det att hantera det? Och vad hände egentligen med Jonathan?

Och vad vet vi om varandra? Egentligen? 
 
Boken lämnar tankar efter sig, i alla fall hos mig...
  
  
 
 

Tips: Emma Watsons bokklubb

Att läsa böcker kan ju som bekant få oväntade följder/ konsekvenser. Att läsa Harry Potter ledde för 13-åriga dottern till ett intresse för allt Potter-relaterat, inklusive skådisen Emma Watson och kampen för kvinnors och mäns lika värde och rättigheter (som Emma är mycket engagerad i). 
 
Emma har nu även startat en bokklubb, vilket kan man följa både på Twitter och Goodreads
 
Emma om bokklubben:
 
”As part of my work with UN Women, I have started reading as many books and essays about equality as I can get my hands on. There is so much amazing stuff out there! Funny, inspiring, sad, thought-provoking, empowering! I’ve been discovering so much that, at times, I’ve felt like my head was about to explode… I decided to start a Feminist book club, as I want to share what I’m learning and hear your thoughts too. The plan is to select and read a book every month, then discuss the work during the month’s last week (to give everyone time to read it!). I will post some questions/quotes to get things started, but I would love for this to grow into an open discussion with and between you all. Whenever possible I hope to have the author, or another prominent voice on the subject, join the conversation. If you fancy it, please join up and participate. Everyone is welcome. I would be honoured!”
 
Vi ser fram emot många bra tips, mycket bra läsning och många bra diskussioner!
 
 

I love biblioteket!

Det bästa är ju om man kan köpa alla böcker man vill läsa- eftersom författaren tjänar mest pengar på sitt skrivande då (vilket ökar chansen att hen ska kunna fortsätta skriva. Och jo, de får lite pengar för det man lånar på biblioteket också. Men det är svårt att jämföra det med en såld bok, om jag fattat saken rätt).
 
Men just nu konsumeras det så mycket böcker här att vi varken skulle kunna köpa eller förvara alla de böcker som passerar. Således är vi stamkunder på biblioteket. Framförallt jag. 
 
"Du har ganska många böcker hemma ser jag", sa bibliotekarien idag då jag hämtade ut några böcker jag beställt.  "Men det gör ingenting".
 
Ja jag har ganska många böcker hemma. Runt hundra böcker just nu, men då är vi ju fler i familjen som lånat ihop till den summan... 
 
Det bästa med vårt bibliotek är att de beställer hem typ ALLT man vill fjärrlåna och ALLT
man föreslår att de ska köpa in. Helt nyinplastade böcker väntar en några dagar efter att man lagt in ett önskemål på deras hemsida.
Love!

Nu ska jag ta tag i att läsa några av de hundra... 
Visa fler inlägg