Äntligen kan jag berätta om min bilderbok "Viktors nya tröja"!

I augusti kommer min bilderbok "Viktors nya tröja" på Idus förlag! Redan nu kan du provläsa och förhandsbeställa den på förlagets hemsida! 
 
Om boken:
Viktor ska köpa en ny tröja. Han tittar på flera tröjor innan han hittar den han vill ha, en rosa tröja med en katt på magen. 
Ett självklart val för Viktor, men kanske inte för pappa?
 
Denna bok ligger mig extra varmt om hjärtat. Den är till stor del baserad på mina och mina barns erfarenheter i "barnklädesbranchen" genom åren. De som känner oss kommer alltså antagligen att känna igen förlagan till både Viktor och hans kompis Vilma.
 
Även om jag haft diverse tankar kring barn och barnkläder i många år så var det en kväll i höstas när jag låg på soffan och pluggade på "Att skriva barnlitteratur"-kursen som det klickade till i mig och Viktor föddes. Det var just barnkläder i barnlitteratur jag läste om då klicket kom och jag sträckte mig efter datorn för att släppa fram Viktor. Storyn gick ganska snabbt att få till men den har reviderats en del sedan dess.
 
Jag var lite nervös när "någon" sedan skulle göra illustrationer till min text. Denna "någon" blev Kelly Sallinen. Boken kommer ut på Idus förlag och jag fick själv vara med och välja illustratör. Jag föll direkt för Kellys portfolio, men jag kunde inte tro att det skulle bli så bra som det blev! Varje gång jag fått se bilder på Viktor och hans vänner har jag blivit alldeles varm av glädje! Tänk att JAG varit med och skapat denna bok som blir så FIN tack vare hennes illustrationer!

Nu ska det bli spännande att få se Viktor möta världen! 
 
Jag är beredd på att det kommer att finnas varierande åsikter och även en del kritik kring denna bok. En del kommer antagligen inte att gilla att en kille vill ha en rosa tröja. Andra kommer inte att gilla att "killkläder" och "tjejkläder" nämns eftersom de inte vill göra skillnad på detta. Men jag tror också att många kommer att bli väldigt förtjusta i tuffa, söta och bestämda Viktor. 
 
Kläder är alltså ett centralt tema i boken, men det handlar egentligen om mycket mer än skälva kläderna. Vad gör det t.ex. med barnen och oss att tjejerna "ska" kläs i rosa tajta kläder som det står "cute" på medan killarna "ska" ha lekvänliga kläder i mörka färger som det står "brave" och "here comes´s trouble" på? 
 
Och förresten, en kul grej apropå rosa och killar, vet ni vilken färg en del av de allra tuffaste freskiing-killarna har på sig när de virvlar runt och gör trick några meter upp i luften med skidor på fötterna? 
 
 
 
 
 
 

I augusti kommer min lättlästa bok "Att göra slut"!

Redan nu kan man läsa om den på LL-förlagets hemsida:

"Att bli ihop med någon är underbart. Det är pirrigt, kul och härligt. Men hur går det till när kärleken tar slut? Kanske finns de rätta känslorna helt enkelt inte där längre. Eller så visar det sig att en partner som först var kärleksfull har andra, mindre fina sidor - svartsjuka till exempel. Det kan också hända att man blir kär i någon annan än den man är tillsammans med. Camilla Gunnarsson är psykolog och skriver om tre par som ska gå skilda vägar. Det handlar om att våga ta beslutet, rädslan för att såra och modet att våga satsa på något nytt."

Boken är lättläst så att även personer som har svårt att läsa ska kunna läsa den, MEN jag tycker att den kan läsas av alla ungdomar och vuxna. Det kan vara skönt att läsa om svåra saker i lättläst format! 

En av texterna i boken är förresten en av de absolut första sakerna jag skrev när jag fick för mig att börja skriva en bok i januari 2015. 

 

 
 
 
 
 

 

Något jag inte räknade med när jag skev #tillsammans #utanför...

...var att såpass många vuxna som läst boken (som primärt riktar sig till åldern 9-12) skulle höra av sig och berätta om att de kände igen sig i Hildes utanförskap. Att de också känt som hon under sina egna skolår.
 
Det kanske inte alltid handlat om att någon aktivt uteslutit än, men man har ändå känt sig, eller blivit, utanför.
 
Som sagt, det finns all anledning att tänka på det där med att vara "aktivt snäll".
Det räcker kanske inte att låta bli att vara aktivt taskig.
Man kan även behöva tänka på att se varandra.
Säga hej.
Bjuda in till ett "tillsammans".

Hur gick det med läsutmaningen! Fick läraren blått hår?

För ett tag sedan skrev jag om en utmaning som klass 3A i Högåsskolan i Knivsta fått av sin lärare Marie Norrbin: Om eleverna (tillsammans) läste 500 böcker under vårterminen skulle hon färga håret blått till skolavslutningen. Idag hade de skolavslutning! Och gissa vad! Eleverna har läst betydligt MER än 500 böcker! De kom upp i 723 böcker!!! 723!!!
 
Här ser ni deras boktips:
 
 
Så här fin var Marie i sitt blå hår idag:
 
 
 
Tack alla elever som läst och tack för att jag får skriva om er! Ni är fantastiska och inspirerande!
 
Tack fina Marie för att du bjuder på dig själv och peppar och inspirerar!
 
Tack Annika för tips och bilder!
 
Nu får vi se hur många lärare som antar utmaningen att själva utmana sina elever nästa läsår!
Eller hur många elever som utmanar sina lärare!?
 
(Blått hår kan förstås bytas ut till andra roliga grejer, men håll med om att det är fint!)
 
 
Visa fler inlägg