Äntligen kan jag berätta om min bilderbok "Viktors nya tröja"!

I augusti kommer min bilderbok "Viktors nya tröja" på Idus förlag! Redan nu kan du provläsa och förhandsbeställa den på förlagets hemsida! 
 
Om boken:
Viktor ska köpa en ny tröja. Han tittar på flera tröjor innan han hittar den han vill ha, en rosa tröja med en katt på magen. 
Ett självklart val för Viktor, men kanske inte för pappa?
 
Denna bok ligger mig extra varmt om hjärtat. Den är till stor del baserad på mina och mina barns erfarenheter i "barnklädesbranchen" genom åren. De som känner oss kommer alltså antagligen att känna igen förlagan till både Viktor och hans kompis Vilma.
 
Även om jag haft diverse tankar kring barn och barnkläder i många år så var det en kväll i höstas när jag låg på soffan och pluggade på "Att skriva barnlitteratur"-kursen som det klickade till i mig och Viktor föddes. Det var just barnkläder i barnlitteratur jag läste om då klicket kom och jag sträckte mig efter datorn för att släppa fram Viktor. Storyn gick ganska snabbt att få till men den har reviderats en del sedan dess.
 
Jag var lite nervös när "någon" sedan skulle göra illustrationer till min text. Denna "någon" blev Kelly Sallinen. Boken kommer ut på Idus förlag och jag fick själv vara med och välja illustratör. Jag föll direkt för Kellys portfolio, men jag kunde inte tro att det skulle bli så bra som det blev! Varje gång jag fått se bilder på Viktor och hans vänner har jag blivit alldeles varm av glädje! Tänk att JAG varit med och skapat denna bok som blir så FIN tack vare hennes illustrationer!

Nu ska det bli spännande att få se Viktor möta världen! 
 
Jag är beredd på att det kommer att finnas varierande åsikter och även en del kritik kring denna bok. En del kommer antagligen inte att gilla att en kille vill ha en rosa tröja. Andra kommer inte att gilla att "killkläder" och "tjejkläder" nämns eftersom de inte vill göra skillnad på detta. Men jag tror också att många kommer att bli väldigt förtjusta i tuffa, söta och bestämda Viktor. 
 
Kläder är alltså ett centralt tema i boken, men det handlar egentligen om mycket mer än skälva kläderna. Vad gör det t.ex. med barnen och oss att tjejerna "ska" kläs i rosa tajta kläder som det står "cute" på medan killarna "ska" ha lekvänliga kläder i mörka färger som det står "brave" och "here comes´s trouble" på? 
 
Och förresten, en kul grej apropå rosa och killar, vet ni vilken färg en del av de allra tuffaste freskiing-killarna har på sig när de virvlar runt och gör trick några meter upp i luften med skidor på fötterna? 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Ann-Charlotte:

Visst är det en häftig känsla när 1+1=3?! Jättefint omslag - och jag tror jag kommer att känna igen din berättelse ... vi har varit i en liknande situation.

Svar: Exakt! Det är verkligen 1+1=3! Minst! Förstår nu verkligen vad du menat när du skrivit om känslan när man ser det illustratören "gjort" av det man själv skrivit! Häftigt!
Camilla