Skönlitteraturens potential när man pratar om svåra saker!

Hittade en intressant uppsats på nätet om skönlitteraturens potential och om att använda skönlitterära texter vid behandling av svårhanterliga ämnen.

Detta brinner jag verkligen för, både som psykolog och författare! 

(Och inte bara för att min egen bok #tillsammans #utanför nämns som ett av exemplen i uppsatsen... ;))

Böcker kan leda till goda samtal om både svåra saker och andra saker.
Både i förskolan/skolan och hemma.
Så läs, gott folk, läs!
Läs för och med våra barn!
Låt böckerna och boksamtalen bidra till att ge dem redskap för att bli bättre på att hantera sig själva, varandra och livet! 

#läsa #prata #tillsammans

Depp och pepp med skrivandet på en och samma dag

När man suttit hela dagen med ett bokmanus som krånglar. När man tänker att man kanske borde sluta skriva böcker. När man samma dag får veta att ens debutbok # tillsammans # utanför är en av tio böcker som valts ut för att skickas till 192 skolor i Svenskfinland. När man inser hur många elever som därmed kommer att få träffa Hilde i boken, och ha diskussioner utifrån det som händer i den. När man tänker på att det finns en möjlighet att det kan förändra i alla fall något för i alla fall någon ute i verkligheten. När man hör om en femteklass som läst boken och som inte ville att den skulle ta slut. När man kollar vilka andra böcker som skickats ut och ser att man har sällskap av en "tungviktare" som "Dagbok för alla mina fans". När man går och lägger sig och tänker jag ska aldrig sluta skriva... 
 
 
 
 

Boktips för tonårsföräldrar: Men fatta då

Jesper Juuls Men fatta då tar sitt avstamp i att han ofta känt sig irriterad och ibland också förargad på hur vi i vår kultur förhåller oss till tonåringar, nämligen som särskilt problematiska barn och ungdomar vars oskyldiga föräldrar måste söka sin tillflykt till källaren medan kriget rasar. Jesper Juul tycker att det är provocerande att denna åldersgrupp problematiseras bara för att de gör det de har kommit till världen för att göra- bli självständiga, ansvarsfulla och starka medlemmar i samhållet och i sina nuvarande och blivande familjer.
 
 
I boken får man bland annat träffa några familjer som fått träffa Jesper för att diskutera problem de har i sin vardag. Många av familjerna tar upp likartade problem och det handlar mycket om ansvar, tillit och vad man ska göra när ungdomarna inte gör som man säger. 
 
Det jag själv framförallt tar med mig till min vardag efter att ha läst boken är att coola ner mig med att fråga, tjata och försöka ha kontroll över saker. Jag måste lämna ifrån mig mer ansvar för saker så mina ungdomar får känna att de har och tar ansvar själva. Jag måste låta bli att känna mig som en dålig förälder om de har glömt gympapåsen eller nyckeln till skåpet i skolan hemma. Eller så får jag stå ut med att känna mig som en dålig förälder. Lita på att de växer med ansvaret. Är kapabla att klara saker, men också kapabla att lära sig av sina misstag. Även när det gäller större saker än gympapåsar och nycklar. Men jag ska förstås fortsätta vara tydlig med att jag finns här och gärna stöttar dem. När det behövs. Och även om jag inte kan vara säker på att deras hjärnor kan bedöma när jag behövs... 
 
Jag ska också vara ännu mer fokusera på att verkligen lyssna när mina ungdomar berättar saker, och jag ska försöka låta bli att "fastna i frågande". 
 
 
 
Boktips ungdom psykisk ohälsa

Boktips: Ibland mår jag inte så bra

Jag tycker att Therése Lindgrens bok Ibland mår jag inte så bra är en viktig bok. För att den handlar om psykisk ohälsa. Som kan drabba vem som helst. Även lyckade personer som Therése Lindgren, en av Sveriges största youtubers. Och hon vågar prata om det. Och att en person som hon pratar om det gör att budskapet kan nå många. Inte minst unga människor som kanske annars inte är så benägna att läsa en bok om psykisk ohälsa. Eller en bok överhuvudtaget. Men som följer Therése och är intresserade av det hon har att säga.
 
 
 "Att må psykiskt dåligt är vanligare än man tror och inget att skämmas för. Det är faktiskt möjligt att vara framgångsrik och må dåligt på samma gång"säger Therése Lindgren.
 
Theréses erfaranheter blandas i boken med fakta t.ex. om panikångest, depressioner och om hur terapi kan gå till och hjälpa en att komma vidare. 
 
Therése berättar även om sitt bekräftelsebehov och om sin låga självkänsla som lett till förödande konsekvenser för henne. Och hon har haft samma upplevelse som många andra: 
Häromveckan åt jag middag med min barndomsvän Alexandra som gick i samma klass som mig i hela grundskolan. Efter att jag berättat om min bild av de snygga, populära tjejerna i vår gamla klass utbrast hon: "Men DU var ju en av de populära, snygga tjejerna, Therése! Alla tjejerna ville ju se ut som du och vara din kompis, och typ alla killar ville bli ihop med dig, minns du inte?" Jag blev helt chockad. Va? Alexandra hade alltså upplevt att jag var en av de där snygga tjejerna som livet verkade så enkelt för.
 
Tänk att så många inte ser hur andra ser dem. Tänk att så många tänker så onödigt negativa tankar om sig själva och har så onödigt negativ bild av sig själv.
 
Jag tror denna bok kan vara ett stort stöd för många unga som mår dåligt. Eller kanske någon gång kommer att göra det. Och jag hoppas att den kan få fler att söka hjälp, och våga prata om psykisk ohälsa. Med 100.000 sålda exemplar under de första 5 (!) veckorna så är prognosen för det god... 
Visa fler inlägg