Boktips ungdom psykisk ohälsa

Boktips: Ibland mår jag inte så bra

Jag tycker att Therése Lindgrens bok Ibland mår jag inte så bra är en viktig bok. För att den handlar om psykisk ohälsa. Som kan drabba vem som helst. Även lyckade personer som Therése Lindgren, en av Sveriges största youtubers. Och hon vågar prata om det. Och att en person som hon pratar om det gör att budskapet kan nå många. Inte minst unga människor som kanske annars inte är så benägna att läsa en bok om psykisk ohälsa. Eller en bok överhuvudtaget. Men som följer Therése och är intresserade av det hon har att säga.
 
 
 "Att må psykiskt dåligt är vanligare än man tror och inget att skämmas för. Det är faktiskt möjligt att vara framgångsrik och må dåligt på samma gång"säger Therése Lindgren.
 
Theréses erfaranheter blandas i boken med fakta t.ex. om panikångest, depressioner och om hur terapi kan gå till och hjälpa en att komma vidare. 
 
Therése berättar även om sitt bekräftelsebehov och om sin låga självkänsla som lett till förödande konsekvenser för henne. Och hon har haft samma upplevelse som många andra: 
Häromveckan åt jag middag med min barndomsvän Alexandra som gick i samma klass som mig i hela grundskolan. Efter att jag berättat om min bild av de snygga, populära tjejerna i vår gamla klass utbrast hon: "Men DU var ju en av de populära, snygga tjejerna, Therése! Alla tjejerna ville ju se ut som du och vara din kompis, och typ alla killar ville bli ihop med dig, minns du inte?" Jag blev helt chockad. Va? Alexandra hade alltså upplevt att jag var en av de där snygga tjejerna som livet verkade så enkelt för.
 
Tänk att så många inte ser hur andra ser dem. Tänk att så många tänker så onödigt negativa tankar om sig själva och har så onödigt negativ bild av sig själv.
 
Jag tror denna bok kan vara ett stort stöd för många unga som mår dåligt. Eller kanske någon gång kommer att göra det. Och jag hoppas att den kan få fler att söka hjälp, och våga prata om psykisk ohälsa. Med 100.000 sålda exemplar under de första 5 (!) veckorna så är prognosen för det god... 
#1 - - Beatrice Jakobsson - Fotograf :

Boken är så bra! :)